Data zakończenia 2012-11-14 - cena 49,90 złPodręcznik ma pomóc Ci w zdobyciu wiadomości i umiej ęttno ci posługiwania się podstawow ą wiedzą z zakresu ż ywienia.. Wymień rodzaje trzonów kuchennych z uwagi na sposób ogrzewania.. Sprzęt pomocn.. 1.8 Maszyny i rządzenia do mycia sprzętu i utrzyma.. 2.1 Podstawy racjonalnego żywieniaUrządzenia do obróbki wstępnej to zazwyczaj niezbyt okazałe sprzęty jednak warto je rozważnie dobrać do potrzeb danego zaplecza.. 2.Maszyny i wyposażenie wstępnej obróbki konopi, lnu i innych włókien pochodzenia roślinnego,Czesarki, do konopi, lnu i juty,Grzebienie i uchwyty trzeparek, włókiennictwo,Kruszarki zanieczyszczeń i ziaren, len, konopie i juta,Linie technologiczne przetwórstwa ramii,Maszyny do cięcia kabla, włókiennic.Urządzenia do obróbki mięsa Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez soczystego steku, aromatycznego kotleta mielonego lub kruchego filetu z piersi kurczaka.. 1.sprawdzian wiadomoŚci z maszyn i urzĄdzeŃ do obrÓbki wstĘpnej surowca imiĘ i nazwisko …………………………………………………………………………………………………….. W czasie pracy urządzenia surowiec pozostaje cały czas w ruchu, ocierająć się o powierzchnię obracającej się tarczy i wewnętrzne ściany komory roboczej.. Do mycia ręcznego lub mechanicznego służą .. 4. Podaj rodzaje trzonów elektrycznych z uwagi na rodzaj materiału z którego wykonana jest płyta.1.3 Materiały konstrukcyjne urządzeń i sprzętu gas..
Noże i sitka to elementy którego urządzenia?
Wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej.. W poradniku zamieszczono: 1.. Poznanie wyposażenia zmywalni naczyń stołowych.. Krajalnice elektryczne ułatwiają pracę w wielu zakładach gastronomicznych, gdzie jest potrzeba częstego krojenia pieczywa jak również wędlin i serów.MASZYNY I URZĄDZENIA DO OBRÓBKI WSTĘPNEJ WARZYW Początkiem obróbki wstępnej jest segregacja surowca mająca na celu odrzu-cenie części zepsutych i uszkodzonych.. 1. uzupeŁnij poniŻszĄ tabelkĘ (puste miejsca tabelki) (6pkt) czynnoŚci sortowanie rozdrabnianie .. b) Urządzenie spełnia normy sanitarno-epidemiologiczne w zakresie czystości fizycznej i mikrobiologicznej.Maszyny i urządzenia w małym przetwórstwie ryb .. ele mechanizacji obróbki wstępnej •przyspieszenie przetwarzania dostępnego surowca, •zmniejszenie uciążliwości obróbki ręcznej, •stworzenie warunków do stałej obecności na rynki różnorodnych produktów.czynniki związane z charakterem procesu skrawania drewna, przygotowaniem maszyn i urządzeń do pracy i dokładnością obróbki drewna.. Zbudowany jest z trzech sit o różnej wielkości oczek ułozonych poziomo jedno nad drugim..
Maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej surowców I. Uzupełnij lub odpowiedz na pytania.
Oferujemy: silniki do maszyn szyjących, urządzenia do prasowania, nici i kokony do pikowania, maszyny do pikowania, maszyny do cięcia,.. To the page.. Do czego służą patelnie?. WYMAGANIA ZASADNICZE 1.1 Wymagania konstrukcyjne: a) Wykonana ze stali nierdzewnej kwasoodpornej.. Sprzęt pomocniczy i uzupełniający; 1.8 Maszyny i rządzenia do mycia sprzętu i utrzymania czystości ; 2.1 Podstawy racjonalnego żywienia; 2.2 Zasady racjonalnego żywienia podczas planowania posiłków ; 2.3 Zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania i obróbki wstępnej ; 2.4 Metody utrwalania żywnościNajpopularniejszymi rodzajami urządzeń gastronomicznych do obróbki wstępnej należą: - urządzenia gastronomiczne służące do płukania oraz obierania warzyw; - urządzenia gastronomiczne do rozdrabniania warzyw; - maszyny za pomocą, których mieli się mięso (ale również te do jego spulchniania i maceracji); - krajalnice; - maszyny do wyciskania soków; - urządzenia gastronomiczne służące do przygotowywania ciasta;85% Wykaz maszyn, urządzeń i sprzętów do obróbki wstępnej używanych w zakładach gastronomicznych oczyszczanie; 84% Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U.Nr 63 poz. 634)..
Treść zweryfikowana i sprawdzona.Maszyny i urządzenia do obróki wstępnej warzyw.
Supplier of:Informacje o MASZYNY i URZĄDZENIA PRZETWÓRSTWA RYBNEGO - spis - w archiwum Allegro.. Czynności te należy wykonać na stole sortowniczym - nie-odzownym elemencie wyposażenia każdej przygotowalni warzyw.Maszyny i urządzenia do obróbki termicznej.. 9.znać budowę i zasadę działania urządzeń stosowanych w zakładach gastronomicznych, posługiwać się instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej, dobrać urządzenia do obróbki wstępnej surowców, dobrać urządzenia do obróbki cieplnej żywności, dokonać podziału urządzeń chłodniczych,1 ZAŁĄCZNIK NR 1 DO SIWZ OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA ZADANIE NR 1 MASZYNY DO OBRÓBKI ŻYWNOŚCI I. WIELOCZYNNOŚCIOWA MASZYNA KUCHENNA Przeznaczenie: Do obróbki wstępnej żywności..
Co to znaczy, że trzony kuchenne są urządzeniami wielofunkcyjnymi?
Do czego służy to urządzenie?. Urządzenie służące do oczyszczania ryby to .. Treść zweryfikowana i sprawdzona.7) dobiera maszyny, urządzenia i narzędzia do wstępnej obróbki surowców rybnych; 8) obsługuje maszyny, urządzenia i narzędzia podczas wstępnej obróbki surowców rybnych; 9) wykonuje czynności związane z czyszczeniem, patroszeniem, odgławianiem, odgardlaniem, filetowaniem, trymowaniem, odskórzaniem, porcjowaniem oraz rozdrabnianiem ryb;Klasyfikacja maszyn i urządzeń do poszczególnych etapów obróbki wstępnej: • sortowanie i oddzielanie zanieczyszczeń - sortowniki i przesiewacze • mycie - myjki • oczyszczanie - obieraczki do warzyw i ziemniaków, skrobaczki do ryb • rozdrabnianie - krajalnice, wilk, kuter,przecieraczki, szatkownice, młynki do kawyDo obróbki wstępnej: urządzenia do odkażania jaj maszyny do obierania i płukania ziemniaków i warzyw maszyna do mielenia mięsa i ryb maszyny do maceracji mięsa - kutry maszyny do krojenia flaków skrobaczki do ryb krajalnice do wędlin, sera, chleba maszyny do wyrabiania ciastaUrządzenia gastronomiczne do obróbki wstępnej.. Poznanie maszyn i urządzeń do obróbki wstępnej surowców, obróbki cieplnej, urządzeń ekspedycyjnych, chłodniczych, do mycia naczyń stołowych i kuchennych, transportu wewnętrznego oraz magazynów w zakładach gastronomicznych.. Możliwość komentowania Krajalnice elektryczne została wyłączona.. Rama w postaci sita z oczkami o największych otworach (śrenicy ok. 8 cm) jest umieszczona najwyżej, sito z85% Wykaz maszyn, urządzeń i sprzętów do obróbki wstępnej używanych w zakładach gastronomicznych oczyszczanie.. Do spulchniania mięsa sposobem ręcznym stosuje się .. 5.Obróbka wstępna - maszyny i urządzenia.. Kolejny etap to usunięcie niejadalnych części warzyw.. Polecane teksty: 83% Owoce i warzywa.. W codziennym funkcjonowaniu kuchni trudno się bez nich obejść a często dane zaplecze dysponuje pojedynczymi egzemplarzami urządzeń do obróbki wstępnej (np. obieraczka, szatkownica, krajalnica, mikser, wilk do mięsa itp.).7.. Treś ci w nim zawarte pozwolą ą Ci stosować zasady racjonalnego żywienia w praktyce.. W zakładach produkujących żywność do obróbki mechanicznej wykorzy-stywane są takie urządzenia, jak: sortowniki, płuczki, obieraczki, urządzenia do roz-drabniania, formowania surowców i wiele innych.1.5 Urządzenia do obróbki cieplnej żywności ; 1.6 Maszyny i urządzenia chłodnicze ; 1.7 Maszyny do sporządzania napojów..